UDLÆNDINGECENTER ELLEBÆK
ELLEBÆK
EN LUKKET VERDEN
En radiodokumentar om livet i Udlændingecenter Ellebæk
Fakta om Udlændingecenter Ellebæk
-
Udlændingecenter Ellebæk har eksisteret siden 1989
-
Centret har 136 pladser
-
Udlændingecentret huser både mænd og kvinder, men størstedelen af de frihedsberøvede på centret er mænd. Der er kun 9 % kvinder. Mænd og kvinder bor seperat på centret
-
Der er omtrent 30 forskellige nationaliteter blandt de frihedsberøvede på centret
-
Beboerne på udlændingecentret er ikke frihedsberøvet på grund af, at de har begået kriminalitet, men på grund af forhold relateret til udlændingeloven
[Kilde: Kriminalforsorgen & Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT)]
AFSNIT 1
Lyt til første afsnit af radioprogrammet 'Ellebæk - en lukket verden'. I dette afsnit prøver vi at tegne et billede af Udlændingecenter Ellebæk gennem forskellige personer, der på hver deres vis enten har været i kontakt med folk fra centret eller har viden omkring deres situation.
"Hvad oplever de indsatte? De kommer i håndjern. De kommer med politiet ind. De kommer ind gennem en sluse. Der er pigtrådshegn rundt om. Der er personale, hvis hovedformål er sikkerhed, så de ikke flygter. Der er tremmer for vinduerne. De er låst inde på gangene. De kan ikke bare frit få besøg. De kan ikke frit besøge hinanden. Ja, jeg synes, at det opfylder de fleste definitioner af, hvad jeg umiddelbart tænker er et fængsel"
- Per Bohlbro, fængselspræst i Udlændingecenter Ellebæk
"Vi oplever tit, at folk (de frihedsberøvede asylansøgere på Udlændingecenter Ellebæk red.) har troet, at Ellebæk var en hemmelig institution, som var en hemmelig del af Sandholm for eksempel, og at der ikke var nogen i den danske befolkning, der vidste, at det fandtes"
- Maria Dommer Nielsen, frivillig besøgsven i Ellebæk Kontaktnetværk
AFSNIT 2
Lyt til afsnit 2 af radioprogrammet 'Ellebæk - en lukket verden'. I dette afsnit møder du den 25-årige Alireza Rafie, som har siddet i Udlændingecenter Ellebæk to gange. Hør ham fortælle om sine erindringer fra tiden på centret.
RELEVANTE DOKUMENTER
Hvis du vil vide mere...
EUROPARÅDETS KOMITÉ TIL FOREBYGGELSE AF TORTUR (CPT)
CPT organiserer besøg til steder, hvor frihedsberøvede personer tilbageholdes. Det inkluderer steder som fængsler, politistationer, psykiatriske hospitaler, institutioner for frihedsberøvede unge og centre for tilbageholdte immigranter og lignende.
Efter hvert besøg udarbejder og fremsender CPT en rapport til den besøgte stat. I januar 2020 kom de med en rapport, efter de blandt andet havde besøgt forskellige danske institutioner herunder Udlændingecenter Ellebæk. Læs rapporten her
ÅBENT BREV TIL FOLKETINGETS RETSUDVALG
I forbindelse med CPT-rapporten og Folketingets dertilhørende samråd har en række forskellige aktører, der har forbindelse til Udlændingecenter Ellebæk, udarbejdet et fælles brev, som beskriver forholdene på centret. Læs brevet her
REGERINGENS SVAR PÅ CPT-RAPPORTEN
I marts måned kom regeringen med et svar på CPT-rapporten. De afviste en del af kritikken. Læs svaret her
ÅBENT SAMRÅD I RETSUDVALGET OM KRITIKPUNKTERNE I RAPPORTEN FRA EUROPARÅDETS KOMITÉ TIL FOREBYGGELSE AF TORTUR (CPT)
Den 3. september 2020 blev der holdt åbent samråd omhandlende CPT-rapporten. Se det fulde samråd selv her
Jeg vil sige, at det er virkelig hårdt at bo på Ellebæk. Jeg vil ønske, at I en dag kommer og selv prøver at bo på Ellebæk, så kan I se, hvordan det er. Så kan I forstå, hvor hårdt det er at være flygtning, som sidder på Ellebæk. I kan ikke mærke det, for I har ikke prøvet det. I skal tænke over, at I har skabt en anden verden for flygtninge. Et helt andet sted og det sted er ikke godt. I skal tænke over, hvad I har gjort mod mennesker.
Alireza Rafie, tidligere frihedsberøvet asylansøger i Udlændingecenter Ellebæk
Jeg kan ikke vælge et forhold som er værst, for alt var slemt. Så det værste var det hele